För att alla ska kunna använda pallställ och hyllställ på ett säkert sätt anordnar KÄLLS återkommande utbildningar. De är mycket uppskattade av deltagarna.
– Jag har lärt mig mycket som jag har användning av när jag besiktar pallställ, säger Nina Karlsson som gått kursen.
På KÄLLS pallställsutbildning görs en strukturerad genomgång av det som är viktigt att veta. Att kunna hantera pallställ är en grundläggande del i att ha ett lager där de anställda känner sig trygga.
Risken för att ett ställ eller en hylla ska rasa eller på något annat sätt gå sönder ska minimeras.
“Glömd produkt”
Utbildaren Göran Andersson tycker att säkerheten runt pallställ får mindre uppmärksamhet än vad som till exempel gäller truckar.
– Pallställ är en glömd produkt. Med den här utbildning kan människor lära sig att minimera riskerna som finns med pallställ, säger han.
Frågor uppmuntras
Under utbildningsdagen informeras det om olika typer av pallställ, vad som är brukarens ansvar enligt Svensk standard, vad Arbetsmiljöverkets regler säger och vad för typ av märkning som måste finnas. Alla deltagare uppmanas att ta exempel från den egna verksamheten och alla får ställa frågor.
– Upplägget är väldigt bra. Man får veta hur andra företag gör och det är nyttigt att höra, säger Roger Gustavsson som gått kursen.
Praktisk del
I kursen ingår också ett studiebesök där alla deltagare på ett tydligt sätt kan knyta an den teoretiska informationen med praktiken på ett lager.
– Jag har fått svar på många frågor som jag hade. Bland annat har jag lärt mig hur man gör belastningsskyltar så att de stämmer överens med verkligheten, säger Nina Karlsson.
FAKTA:
Utbildningen omfattar terminologi, ställagemodeller på marknaden, konstruktionsprinciper, tillverkaransvar, säkerhetsdetaljer och tillbehör, checklista vid besiktning, olika standarder, besiktningsprotokolls utformning och brukaransvar.
Utbildningen omfattar de krav som ställs i standarderna SS-EN 15635,
SS-EN 15620 och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.